Sernik migdałowy z granatem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Upiekłam go specjalnie na imieniny mojej Babci.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • spód:

    100g tartych migdałów

    2 białka

    masa serowa:

    500g mielonego twarogu

    100g ksylitolu (można dodać zwykły cukier)

    2 żółtka

    kilka kropel olejku migdałowego

    dodatkowo:

    ziarna z 1/2 owocu granatu

Sernik migdałowy z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy tarte migdały i delikatnie mieszamy. Wykładamy pianę na natłuszczona tortownicę. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 10 minut.
  • 2. W czasie gdy spód się podpieka, przekładamy wszystkie składniki na masę serowa do miski. Dokładnie mieszamy ja łyżka, aby masa była jednolita.

    Wylewa na podpieczony spód. Na wierzch wysypujemy ziarna granatu. Pieczemy dalej ok. 50 minut.
  • 3. Gdy sernik się upiecze, zostawiamy go do ostygnięcia w piekarniku.

Porady

do upieczenia sernika używamy dość małej tortownicy, ok. 15cm średnicy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy