Dodane do masy serowej płatki migdałów fajnie chrupią podczas jedzenia, a wiśnie zdecydowanie podkręcają smak
Składniki:
50 dag tłustego niekwaśnego twarogu (użyłam wiejskiego, kupionego na targu)
15 dag miękkiego masła
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
10 dag obranych i zmielonych migdałów
10 dag płatków migdałowych
20 dag wiśni we własnym soku (mogą być z kompotu)
POLEWA:
10 dag mlecznej czekolady
łyżka masła
Sernik migdałowy z wiśniami i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie dokładnie osączyć z soku.
Ser trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa.
Odebrać z całości 3 łyżki płatków migdałowych, zrumienić je na suchej patelni.
Blaszkę o wymiarach 24x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni z termo obiegiem (170 stopni bez termo obiegu).
2.Miękkie masło utrzeć dodając na zmianę po trochu cukru pudru i po jednym jajku.
Nie przerywając ucierania dodać partiami ser, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
Dodać zmielone migdały, zmiksować.
Dosypać płatki migdałowe i delikatnie wymieszać łyżką.
Do blaszki wyłożyć około 3/4 masy, wyrównać, rozłożyć osączone wiśnie i przykryć je pozostałą masą.
Wyrównać powierzchnię.
Piec przez około 50-55 minut.
Wystudzić.
3.Czekoladę połamać na cząstki, razem z masłem włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wymieszać na jednolitą masę.
Gorącą polewę rozprowadzić na powierzchni ciasta.
Zanim zastygnie, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Komentarze