Sernik mleczno-cytrynowy z owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To jeden z najbardziej orzeźwiających serników mimo że, nie na zimno lecz pieczony, o mega cytrynowej nucie na kruchutkim spodzie z mąki krupczatki, całość dopełniają ulubione owoce i cytrynowa galaretka, wprost nie można się od niego oderwać. Mój ulubiony.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Spód:
    20 dag mąki krupczatki
    10 dag masła
    50 g cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżeczka śmietany 18%

    Masa:
    60 dag twarogu tłustego
    4 duże jajka
    ¾ szklanki cukru
    3 łyżki domowego budyniu lemon curd
    1 budyń śmietankowy
    ½ szklanki mleka w proszku
    ½ szklanki mleka 3,2%

    Wierzch:
    2 galaretki cytrynowe
    20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik mleczno-cytrynowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xr0idk 1. Spód:
    Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać więcej śmietany!
  • image-22byyf8 2. wylepić ciastem dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy.
  • image-0oik4x0 3. Masa serowa:
    Twaróg tłusty przełożyć do miski, dodać jajka, wsypać cukier, budyń śmietankowy i mleko w proszku , wlać mleko, wszystko zmiksować blenderem na gładką jednolitą masę. Dodać lemon curd i ponownie zmiksować do połączenia.
    Gdy nie posiadamy blendera, twaróg należy tradycyjnie zmielić w maszynce do mięsa i z resztą składników zmiksować mikserem.
  • image-0n60qi8 4. Masę wylać na kruchy spód, wygładzić, wierzch przykryć folią aluminiową , wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 50 minut, wierzch ma pozostać biały. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • image-03qgikt 5. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, gdy ostygnie mieszamy z ulubionymi owocami i tężejącą wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Domowy budyń lemon curd w tym serniku zastąpimy otartą skórką z całej cytryny oraz wyciśniętym z niej sokiem, efekt smakowy będzie podobny choć nie tak intensywny./

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jeżyny Maliny Masa serowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować