Sernik na ciemnym cieście

4.5 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

to przepis z zeszytu mojej mamy, cudowny smak i zapach z dzieciństwa, od wielu lat na moje specjalne życzenie pieczony jest na specjalne okazje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto: 3 łyżki kakao, 1 jajo, 1 margaryna, 30 dag cukru pudru, 0.5 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki śmietany
    ser: 6 jaj, 1,5 kg sera, 40 dag cukru pudru, 1 budyń śmietankowy (lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na ciemnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wymieszać mąkę z proszkiem i kakao, dodać jajko, margarynę i cukier. Zagnieść, wstawić do lodówki lub zamrażarki na ok.pół godziny ( w lodówce może być dłużej). Podzielić ciasto na pół, jedną część rozwałkować, druga może nadal leżeć w zimnie.
    Ser: ser zmielić 2 razy, dodać cukier puder utarty z żółtkiem, dodawać po trochę ser i ucierać. Białka ubić i połączyć z serem, dodać budyń.
    Masę wlać na ciasto. Wyjmujemy drugą połowę ciasta z lodówki i ścieramy ją na dużych oczkach na tarce.
    Pieczemy ok.50 minut w 180 stopniach.

Porady

Sernik najlepiej smakuje na następny dzień, do masy można dodać rodzynki a wierzch posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować