Sernik na kruchym cieście z pierniczkami

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Często go piekę i wymyślam nowe wersje. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Idealnie kruche ciasto i aksamitna masa serowa. Całości smaku dopełniają nadziewane pierniczki i polewa. Zapraszam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    10 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
    5 jaj
    2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
    1 szklanka cukru
    15 dag masła lub margaryny

    Polewa:
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki masła lub margaryny
    niewielka ilość gorącej wody

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    40 dag pierników w czekoladzie

Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik na kruchym cieście z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem, następnie równomiernie w rzędach układamy pierniczki i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
  • 3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.
  • 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku.
  • 5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Ser miałam gotowy w wiadereczku, inny trzeba co najmniej zmielić trzy razy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować