Sernik na kruchym spodzie z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód zagniatamy, wkładamy do lodówki do schłodzenia (ok. 30 min)
Wyjmujemy, wylepiamy blachę wyłożoną papierem (spód i boki) i pieczemy do lekkiego zezłocenia w 200 st. Wyjmujemy i studzimy.
Białka na ser ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, ucieramy chwilę, po czym dodajemy ser i mieszamy na wolnych obrotach. Dodajemy wanilię, cytrynę.
Białka na bezę ubijamy z cukrem dodajemy mąkę. Najlepiej to zrobić 10 min przed końcem pieczenia.
Płatki migdała prażymy na suchej patelni, posypujemy cukrem i mieszając cały czas podgrzewamy do roztopienia cukru i wykładamy na papier do pieczenia. Studzimy, kruszymy i mieszamy z białkami.
Wykładamy na spód, pieczemy na kąpieli wodnej w 180 st przez około 60 minut , po czym wyciągamy wodę i wykładamy ubitą bezę. Podpiekamy w niższej temperaturze (ok. 110st) aż się obsuszy i lekko zezłoci.
Komentarze