Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami.

4.48 (193 ocen)

  • 60 min

Delikatny i puszysty a do tego bardzo łatwy w przygotowaniu,zaskoczysz tym sernikiem nie tylko teściową;-)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    6 żółtek
    250 gramów margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    2 płaskie łyżki cukru z wanilią
    szczypta soli
    Masa serowa:
    1200 gramów jogurtu greckiego
    1 pełna po brzegi szklanka cukru
    6 białek
    szczypta soli
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.
    Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepiamy większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem.
    Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
    Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.
    Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką.
    Masę jogurtową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód.
    Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach.
    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zarumienienia ciasta na wierzchu.
    Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem,lub robimy lukier wedle uznania.

Porady

Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jogurt grecki Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować