Sernik na orzechowym spodzie z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto orzechowe:
z wymienionych składników zagnieść ciasto tak jak kruche i rozwałkować.
tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułka lub wyłożyć papierem do pieczenia.
2.masa budyniowa:
z podanych składników ugotować budyń. gorącą masę wylać na surowe ciasto i odstawić aż wystygnie.
3.masa serowa:
ser, żółtka, cukier, margarynę, budynie utrzeć na puch. białka ubić na sztywną pianę i dodać do sera. delikatnie wymieszać. masę wylać na masę budyniową. wyrównać.
piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 60 min
po wyjęciu wystudzić całkowicie.
4.zimne ciasto można przyozdobić białą lub czarną polewą i udekorować orzechami.
Porady
zamiast polewy można przyozdobić galaretką. ważne aby budynie były dobrej jakości i nie były rzadkie :)
Komentarze