Sernik na marchewkowym spodzie

4.5 (198 ocen)

Nie jestem wielką fanką serników, ale czasem lubię zjeść kawałek dobrego ciasta. Ten sernik wyróżnia to, że do pieczenia użyłam twarogu wiejskiego zrobionego z mleka "prosto od krowy". Ma zwartą, ale delikatną strukturę, jest bardzo kremowy i praktycznie rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Ciasto na spód:
    Suche:
    180 g mąki orkiszowej jasnej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki sody
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki kardamonu i anyżu
    80 g orzechów włoskich + kilka do dekoracji
    Mokre:
    1/2 szklanki oleju
    100 g cukru
    2 jajka
    150 g marchwi

    Sernik:
    600 g tłustego sera wiejskiego,
    3-krotnie mielonego
    150 g kwaśnej śmietany
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 pomarańcza: skórka + 2 łyżeczki soku
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa:
    3 łyżki kremowego serka naturalnego
    typu Philadelphia (Doppelrahmstufe)
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto marchewkowe Desery

Sernik na marchewkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód-ciasto marchewkowe 1. Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. W misce wymieszać składniki suche. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i olej, ubić aż masa będzie puszysta. Wymieszać ze startą na drobnych oczkach marchwią. Mokre wlać do suchych składników i dobrze wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Okrągłą formę do pieczenia o śred. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), wylać ciasto, wyrównać, piec ok. 20 minut (sprawdzać patyczkiem czy się upiekło, jeśli wychodzi suchy - jest upieczone). Wyłożyć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
  • 2. Na sernik należy wszystkie produkty wyjąć wcześniej z lodówki - powinny mieć temp. pokojową. Do misy miksera włóż ser, śmetanę i cukier, ubij aż będzie gładki i kremowy. Do masy wbijaj pojedynczo jajka i ubijaj. Na koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną i skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszaj krótko nie napowietrzając zbytnio masy serowej.
  • Upieczony sernik 3. Ciasto marchewkowe - jeśli wyrosło z tzw. górką - należy ściąć by było w miarę płaskie. Formę w której piekło się ciasto marchewkowe zabezpieczamy folią aluminiową, najważniejszy spód by woda się nie przedostała do ciasta. Ciasto wkładamy do formy a na nie wylewamy masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Formę z ciastem kładziemy na blachę z piekarnika - dobrze żeby była w miarę głęboka - i na nią wylewamy gorącą wodę tak do ok. połowy wysokości okrągłej formy. Sernik pieczemy 1 godzinę. Potem wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku na 30 minut, uchylamy lekko drzwiczki. Po wyjęciu z piekarnika oddziel ciasto nożem od formy, przykryj i wstaw na minimum 5 godzin do lodówki.
  • 4. Polewa: w miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż będą gładkie i kremowe. Wyłóż na schłodzony sernik. Wierzch posyp siekanymi orzechami. Dodatkowo użyłam chipsów z marchewki (podpieczone plasterki marchewki), ale dekoracja to kwestia dowolna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować