Ser :
700 g twarogu półtłustego zmielonego
80 g miękkiego masła
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
1/2 szkl. mleka w proszku
100 ml śmietanki 30 %
budyń śmietankowy bez cukru
mały słoiczek wiśni w syropie
Polewa :
150 g orzechów włoskich
100 g cukru
100 ml śmietanki 30 %
50 g masła
1 łyżeczka cynamonu
Sernik na pierniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód :
Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika.
Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo pozostałe składniki, mieszamy aż się połączą.
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy powierzchnię i podpiekamy 8 minut w temperaturze 170*C.
Na podpieczony spód wykładamy osączone z syropu wiśnie.
2.Ser :
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mleko w proszku, śmietankę i ser, krótko miksujemy dodając jeszcze budyń.
Z białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z serem.
Wykładamy ostrożnie na wiśnie i pieczemy 80 minut w temperaturze 160 *C.
W trakcie pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową.
Po upieczeniu studzimy godzinę przy lekko uchylonym piekarniku.
Następnie wyjmujemy i po całkowitym ostygnięciu wkładamy do lodówki.
3.Polewa :
Cukier wsypujemy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy na jasny karmel.
Dodajemy masło i śmietankę energicznie mieszamy i gotujemy powoli aż stanie się aksamitny i lekko zgęstnieje.
Dosypujemy posiekane orzechy i cynamon.
Studzimy i letnim polewamy sernik.
Komentarze