Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny sernik na gorące dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dag sera do serników w wiaderku
    1 szklanka cukru pudru
    1/2 szklanki cukru
    4 jajka
    margaryna
    cukier wanilinowy
    2 galaretki żółte
    2 galaretki zielone
    50 dag malin

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy 2 żółte galaretki w 0,5 litra wody i odkładamy do wystygnięcia.
  • 2. Ucieramy masło a następnie dodajemy stopniowo cukier puder, żółtka i cukier wanilinowy.
  • 3. Dodajemy ser i tężejącą żółtą galaretkę.
  • 4. Ubijamy pianę z 4 białek z 0,5 szklanki cukru i dodajemy do masy serowej. Wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki.
  • 5. Rozpuszczamy 2 zielone galaretki w 0,75 l wody i czekamy aż zaczną tężeć. Na wierzchu masy serowej układamy maliny, po czym zalewamy je tężejącą zieloną galaretką.Wstawiamy do lodówki.

Porady

Możemy użyć różnych kolorów galaretek dzięki czemu sernik za każdym razem będzie wyglądał inaczej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy