Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis zaczerpnięty ze starej książki kucharskiej, lekko zmodyfikowany

  • 60 min

Składniki:

  • składniki na małą okrągłą blaszkę:
    - 2 serki waniliowe (po ok. 150g)
    - owoce (np. czereśnie, truskawki, pomarańcze, maliny, ananas)
    - pół paczki biszkoptów
    - 1 budyń czekoladowy
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - dowolna galaretka owocowa

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej ilości zimnej, przegotowanej wody namoczyć żelatynę, a kiedy napęcznieje, podgrzać lekko i połączyć z serkami.
    Przelać do tortownicy, wstawić do lodówki.
  • 2. Przygotować budyń czekoladowy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o ok. 1/5.
    Lekko przestudzić.
    Jeszcze ciepły (ale nie gorący) wyłożyć na masę sernikową.
    Na wierzchu ułożyć biszkopty - tak, aby lekko wystawały z masy.
    Formę znów wstawić do lodówki.
  • 3. Według przepisu na opakowaniu przygotować galaretkę i odstawić do lekkiego stężenia.
    Owoce umyć, oczyścić z ewentualnych pestek, skórek itp. W razie potrzeby pokroić.
    Owoce ułożyć na biszkoptach i zalać tężejącą galaretką.
    Odstawić do całkowitego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy