Sernik na zimno lekki jak puch

4.5 (193 ocen)

Delikatny, puszysty i leciutki! Po prostu idealny sernik na zimno z borówkami.

Składniki:

  • Spód ciasta:
    4 łyżki mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    szczypta proszku do pieczenia

    Warstwa serowa:
    600 ml śmietany 36%
    400 g borówek
    400 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego)
    50 g startej białej czekolady
    1/2 szklanki gorącej wody
    4 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno lekki jak puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw pieczemy spód ciasta. Białka ubijamy, dodając do nich stopniowo cukier. Mąkę przesiewamy z kakaem i proszkiem do pieczenia, a następie wsypujemy do ubitych białek. Dodajemy żółtka i całość dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto i pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 190 stopni C.
  • 2. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek i startą czekoladę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a gdy wystygnie dodajemy ją do masy. Połowę borówek dodajemy do masy i całość dokładnie ale jednocześnie delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Pozostałe borówki podgrzewamy na patelni tak aby puściły sok. Można je posłodzić, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem sernik polewamy sosem borówkowym. Sernik przygotowałam w zwykłej brytfance, ale lepiej zrobić go w tortownicy, gdyż wtedy łatwiej będzie go przekładać na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować