700 gram sera z wiaderka (dałam Dr. Oetker)
150 ml śmietany kremówki 30%
1 szklanka cukru pudru
0,5 kg malin
5 łyżeczek żelatyny
na wierzch: maliny +2 galaretki malinowe
Sernik na zimno mocno malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser i śmietankę wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed robieniem ciacha.
Twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy śmietankę (bez ubijania), miksujemy.
Maliny wsypujemy do rondla, zagotowujemy (nie dodawałam wcale wody) przez około 8 minut, następnie przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek, studzimy do temperatury pokojowej, wlewamy do masy serowej, miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody, lekko schładzamy (lecz nie całkowicie, żelatyna ma być wciąż płynna) i wlewamy małym strumyczkiem do masy, cały czas miksując.
Całość przelewamy do tortownicy 24 cm i wstawiamy do lodówki do stężenia.
2.2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 0,5-0,6 litra wrzątku, schładzamy.
Na zastygnięty sernik układamy maliny, zalewamy je tężejąca galaretką, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarze