Sernik lazurowy z gruszkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 10 min

Sernik na zimno z gruszką i jagodami.Kusi smakiem i kolorami.Swoim wyglądem przypomina kwiat...dla Mamy. To nic trudnego,a jaki efekt.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa, 1 galaretka turkusowa lub z czarnej porzeczki,pół szklanki jagód (mrożonych),500 gram mascarpone,2 dojrzałe gruszki,4 łyżki cukru waniliowego

Sernik lazurowy z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 800 ml wody.Do 500 ml wrzątku wsypać galaretkę truskawkową,do reszty wody wsypać cukier waniliowy i galaretkę turkusową.Dokładnie wymieszać,odstawić w chłodne miejsce.Po 10 minutach zmiksować niebieską galaretkę z serkiem mascarpone.
  • 2. Gruszki obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w kostkę.Mrożone jagody wsypać do chłodnej galaretki turkusowej(zacznie szybciej tężeć z powodu dodatku mrożonych owoców),przelać do formy keksowej.
  • 3. Do truskawkowej galaretki wrzucić gruszki,wylać na niebieski tężejący sernik.Ponownie wstawić do lodówki na 110 minut.

Porady

Możemy użyć dowolnych, ulubionych smaków galaretek. Według mnie podane w przepisie pasują do siebie idealnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Komentarze

Podobne przepisy