Sernik straciatella na zimno z truskawkami i galaretką o smaku owoców leśnych

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniały deser, który uświetni każdą rodzinną uroczystość

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg śmietankowego twarogu
    1 tabliczka gorzkiej czekolady 70 %
    125 gramów pełnoziarnistych herbatników
    30 dg masła
    3 galaretki o smaku owoców leśnych
    Truskawki

Sernik straciatella na zimno z truskawkami i galaretką o smaku owoców leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W gorącej wodzie rozpuszczam dwie galaretki, zostawiam je do wystudzenia.
    W garnuszku topię masło, dodaję pół tabliczki czekolady. Kruszę herbatniki-ja używam tłuczka do ziemniaków. Dodaję mieszankę masła i czekolady, dokładnie mieszam całość i wylepiam herbatnikową masą dno tortownicy i chłodzę w lodówce.
    Twaróg miksuję, resztę czekolady ścieram na tarce i łączę z masą serową. Dodaję przestudzone, lekko tężejące galaretki. Dokładnie mieszam całość, odkładam do lodówki na minimum 20 minut,. Rozpuszczam kolejną galaretkę i zostawiam ją do wystudzenia. Następnie tężejący sernik wykładam na czekoladowy spód. Truskawki kroję na połówki, układam na cieście i zalewam galaretką.Deser chłodzę przez minimum godzinę w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy