1 kg sera z wiaderka,
250 ml smietany 30%,
1 szklanka musu truskawkowego (zmiksowane truskawki),
200 g cukru pudru,
1 op.biszkoptow okrągłych,
2 galaretki truskawkowe,
3-4 łyżki żelatyny,
truskawki ok 0,3 kg
Sernik na zimno podwojnie truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty wykladamy na blaszkę(ok23-25) wylozona folia aluminiowa badz spozywcza.
Ser miksujemy z cukrem,dodajemy mus truskawkowy.
Śmietane ubic,dodac do masy serowej.
Żelatynę rozpuscic w małej ilosci wody, odstawic do wystudzenia.Gdy zelatyna przestygnie dodajemy ja powoli do masy serowej,stale miksując.Masę wylewamy na biszkopty.Na masę układamy truskawki,lekko je wtykając w masę.Wstawiamy do lodowki do stezenia.
Galaretki rozpuscic wg przepisu na opakowaniu.
2.Gdy galaretki zaczna tezec wylewamy je na masę serową i odstawiamy do lodowki do schłodzenia,najlepiej na całą noc.
Porady
Masę serową należy probowac i dodac cukru wg gustu.Jesli mus bedzie kwasny to wowczas cukru trzeba dac wiecej.
Komentarze