Taki sernik na zimno pasuje na każdą okazję z różnymi owocami lub z dżemem.
60 min
Składniki:
300g sucharów
1 słoiczek kremu waniliowo-truskawkowego (może być również krem czekoladowy np. Nutella)
0,5 kg sera do serników
0,5 litra kremówki 30%
6 łyżek cukru pudru
2 cukry waniliowe lub wanilinowe
4 łyżeczki żelatyny
1 kg truskawek lub 2 słoiczki dżemu truskawkowego
2 zielone galaretki rozpuszczone w 3szklankach wody
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Sernik na zimno w truskawkowe paseczki z chrupiącym spodem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj 2 opakowania galaretki w 3 szklankach gorącej wody. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia.
2.Sucharki drobno kruszymy do miski.
3.Do pokruszonych sucharów dodajemy krem truskawkowy i mieszamy na jednolitą masę.
4.Tak przygotowana masę wykładamy na dnie tortownicy dokładnie dociskając.
5.Umyj truskawki z szypułkami. Odłóż z 15 ładnych truskawek z szypułkami do dekoracji, a resztę obierz i zmiksuj.
6.1 czubatą łyżeczkę żelatyny zalej 3 łyżeczkami zimnej wody, wymieszaj. Pozostaw do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzej i dodaj do musu truskawkowego i wymieszaj.
7.Kremówkę ubij na sztywno.
8.Ser wrzuć do miski, dodaj cukier puder, cukier waniliowy i wymieszaj. Następnie dodaj ubitą kremówkę i delikatnie połącz z serem.
3 łyżeczki żelatyny zalej 6 łyżeczkami wody, wymieszaj i pozostaw do napęcznienia, następnie podgrzej i dodaj do masy serowo-śmietanowej.
9.Wykładamy na przemian 2 łyżki masy serowej, 2 łyżki masy truskawkowej. Pod koniec pozostaw 3 łyżki masy serowe i 3 łyżki masy truskawkowej.
Masa serowa po to, aby zakryć paski masy truskawkowej tworząc całe białe tło, a masę truskawkową pozostaw do dekoracji spiralki..
10.Następnie przełóż w rękaw cukierniczy lub w woreczek masę truskawkową, zetnij końcówkę, aby był mały otwór i zrób wzór spiralki na masie serowej.
11.Robimy wzorek spiralkę. Pozostawiamy w lodówce do stężenia, a najlepiej na całą noc.
12.Tężejącą galaretkę rozdrabniamy widelcem.
13.Wykładamy na nasz sernik tworząc taką trawkę.
14.Zdejmujemy obręcz tortownicy.
15.Galaretka ma tworzyć taka trawkę pod truskawki,ale można tez wylać tężejącą galaretkę na wzór spiralki, który tworzy ozdobny wzorek.
16.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,truskawki przecinamy na pół i moczymy czubki truskawek w czekoladzie. Pozostawiamy kilka minut na desce aby czekolada zastygła.
17.Truskawki układamy tworząc koło.
Porady
Truskawki dobrze jest mieć schłodzone z lodówki wtedy sernik się szybciej ściągnie.
Komentarze