Sernik na zimno w truskawkowe paseczki z chrupiącym spodem.

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Taki sernik na zimno pasuje na każdą okazję z różnymi owocami lub z dżemem.

  • 60 min

Składniki:

  • 300g sucharów
    1 słoiczek kremu waniliowo-truskawkowego (może być również krem czekoladowy np. Nutella)
    0,5 kg sera do serników
    0,5 litra kremówki 30%
    6 łyżek cukru pudru
    2 cukry waniliowe lub wanilinowe
    4 łyżeczki żelatyny
    1 kg truskawek lub 2 słoiczki dżemu truskawkowego
    2 zielone galaretki rozpuszczone w 3szklankach wody
    1 tabliczka gorzkiej czekolady

    Tortownica o średnicy 25cm
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na zimno w truskawkowe paseczki z chrupiącym spodem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galaretka 1. Przygotuj 2 opakowania galaretki w 3 szklankach gorącej wody. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia.
  • suchary 2. Sucharki drobno kruszymy do miski.
  • krem truskawkowy i suchary 3. Do pokruszonych sucharów dodajemy krem truskawkowy i mieszamy na jednolitą masę.
  • spód sucharkowy 4. Tak przygotowana masę wykładamy na dnie tortownicy dokładnie dociskając.
  • truskawki 5. Umyj truskawki z szypułkami. Odłóż z 15 ładnych truskawek z szypułkami do dekoracji, a resztę obierz i zmiksuj.
  • mus truskawkowy 6. 1 czubatą łyżeczkę żelatyny zalej 3 łyżeczkami zimnej wody, wymieszaj. Pozostaw do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzej i dodaj do musu truskawkowego i wymieszaj.
  • KREMÓWKA
7. Kremówkę ubij na sztywno.
  • kremówka i ser 8. Ser wrzuć do miski, dodaj cukier puder, cukier waniliowy i wymieszaj. Następnie dodaj ubitą kremówkę i delikatnie połącz z serem.
    3 łyżeczki żelatyny zalej 6 łyżeczkami wody, wymieszaj i pozostaw do napęcznienia, następnie podgrzej i dodaj do masy serowo-śmietanowej.
  • ser i mus truskawkowy 9. Wykładamy na przemian 2 łyżki masy serowej, 2 łyżki masy truskawkowej. Pod koniec pozostaw 3 łyżki masy serowe i 3 łyżki masy truskawkowej.
    Masa serowa po to, aby zakryć paski masy truskawkowej tworząc całe białe tło, a masę truskawkową pozostaw do dekoracji spiralki..
  • mus truskawkowy 10. Następnie przełóż w rękaw cukierniczy lub w woreczek masę truskawkową, zetnij końcówkę, aby był mały otwór i zrób wzór spiralki na masie serowej.
  • spirala 11. Robimy wzorek spiralkę. Pozostawiamy w lodówce do stężenia, a najlepiej na całą noc.
  • poduszona galaretka 12. Tężejącą galaretkę rozdrabniamy widelcem.
  • galaretka na serniku 13. Wykładamy na nasz sernik tworząc taką trawkę.
  • sernik 14. Zdejmujemy obręcz tortownicy.
  • galaretka 15. Galaretka ma tworzyć taka trawkę pod truskawki,ale można tez wylać tężejącą galaretkę na wzór spiralki, który tworzy ozdobny wzorek.
  • czekolada 16. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,truskawki przecinamy na pół i moczymy czubki truskawek w czekoladzie. Pozostawiamy kilka minut na desce aby czekolada zastygła.
  • gotowe 17. Truskawki układamy tworząc koło.

Porady

Truskawki dobrze jest mieć schłodzone z lodówki wtedy sernik się szybciej ściągnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować