Wszyscy w mojej rodzinie go uwielbiają , jest naprawdę pyszny i znika w mgnieniu oka . Polecam :)
60 min
Składniki:
OK . 10 herbatników
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
500 g sera np. śmietankowego
300 g słodkiej śmietanki 30-36 %
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szkl. cukru = 100 g
2 łyżeczki cukru waniliowego
Sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 . Twaróg utrzeć z cukrem waniliowym .
2 . Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach zimnej wody.
3. Czekolady rozpuścić pojedynczo w kąpieli wodnej.
4. Gdy żelatyna napęcznieje , podgrzać ją , ciągle mieszając , aż się rozpuści , a następnie wymieszać z utartym twarogiem. (aby zapobiec powstaniu grudek , najlepiej dodać 2 łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać , następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
5. Śmietanę ubić na sztywno.
6. Twaróg podzielić na 3 równe części . Do każdej dodać po jednej rozpuszczonej czekoladzie i wymieszać . Dodać po 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać.
7. Formę keksową (30 cm ) ,wyłożyć papierem . Wylać do formy najpierw masę z gorzką czekoladą , kolejno z mleczną a na końcu z białą . Na górę ułożyć herbatniki .
8. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin ( najlepiej na całą noc) . Po tym czasie wyciągnąć z formy odwracając do góry nogami , ściągnąć papier i udekorować np. rozpuszczonymi czekoladami lub motylkami z lukru plastycznego .
SMACZNEGO :)
Porady
MASĘ Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NAJLEPIEJ NAKŁADAĆ ŁYŻKA , UNIKNIEMY WTEDY ZLANIA SIĘ MAS.
Komentarze