Sernik na zimno z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód blaszki wykładamy herbatnikami, na nich układamy bezy
2.Masa serowa: białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto, wciąż miksując dodajemy masło, olejek waniliowy i porcjami twaróg. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli - odstawiamy. W rondelku zagotowujemy szklankę mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę i łączymy z masą serową energicznie miksując. Dodajemy białka i masę mieszamy (koniecznie robimy to już łyżką drewnianą aby białka nie opadły). Powstałą masę serową natychmiast wylewamy na bezy, wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.
3.Masa serowa: białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto, wciąż miksując dodajemy masło, olejek waniliowy i porcjami twaróg. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli - odstawiamy. W rondelku zagotowujemy szklankę mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę i łączymy z masą serową energicznie miksując. Dodajemy białka i masę mieszamy (koniecznie robimy to już łyżką drewnianą aby białka nie opadły). Powstałą masę serową natychmiast wylewamy na bezy, wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.
Komentarze