Składniki na biszkopt tortownica 23-24cm:
3 jaja
6 łyżek cukru
6łyżek oleju
6łyżek mąki
1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1 kg twarogu mielonego
3-4 łyżki cukru pudru
1 duża puszka brzoskwiń (820g)+1-2 świeże brzoskwinie na wierzch
1 małe opakowanie żelatyny (20g na 1L wody)
aromat cytrynowy
Sernik na zimno z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw upiec biszkopt.Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i po jednym żółtku. Następnie pomału wlewać olej. Mąkę przesiać z proszkiem.
Dodawać po jednej łyżce do masy. Przelać do tortownicy i piec ok. 20-30 minut w 170 stopniach. Wyjąć, ostudzić i przeciąć na dwa cienkie placki.
2.Ser zmieszać z cukrem. Dodać kilka kropli aromatu. Żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Gdy wystygnie wlać do masy.
3.Na dnie tortownicy ułożyć jeden biszkopt. Skropić go sokiem z brzoskwiń.
Ułożyć na nim odsączone połówki brzoskwiń.
4.Zalać przygotowaną wcześniej masą serową i wstawić do lodówki aż
całkowicie stężeje.
5.Pozostały biszkopt pokroić na 8-10 trójkątów. Posypać cukrem pudrem.
Na zastygłej masie ułożyć cząstki świeżych brzoskwiń. O każdą oprzeć biszkoptowy trójkąt tworząc wachlarz.
Komentarze