Sernik z porzeczką robiłam po raz pierwszy.Smak słodko kwaśny a taki właśnie lubimy.
Składniki:
Spód
250 g herbatniki szkolne
150 g masła
3 łyżeczki kakao
Masa serowa
1kg twaróg sernikowy w wiaderku
180 g jogurt naturalny
200 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki kopiaste żelatyny
1/3 szk wody
350 g czarnej porzeczki
200 g cukru
Góra
250 ml kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 szt śmietan fix
Sernik na zimno z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Herbatniki rozkruszyć w blenderze dodać ciepłe roztopione masło i zagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 28 cm,dociskając i wyrównując powierzchnię.Odłożyć .
Masa serowa; Ser,jogurt naturalny,cukier (200 g),sok z cytryny zmiksować.Dodawać małym strumieniem rozpuszczoną w wodzie letnią żelatynę i cały czas miksować.Połowę białej masy wylać na spód z herbatników i włożyć do lodówki.Czarną porzeczkę razem z cukrem(200 g) zmiksować blenderem na mus.Dodać do reszty masy serowej i wylać na białą masę serową.Włożyć na kilka godzin do lodówki,najlepiej na całą noc.Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i czarną porzeczką.
Bita śmietana; Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i śmietan fix.Całość zmiksować.
Komentarze