Sernik na zimno z domowego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Ubijając, dodawać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy jajeczno- cukrowej delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej Kasią o wymiarach 35x25. Piec 30 minut w temp. 180s C. Ostudzić. Masa serowa: Mleko zagotować. W tym czasie ubić jajka ze śmietaną. Kiedy mleko zacznie wrzeć,dodać do niego jajka ze śmietaną, gotować na małym ogniu około 10 minut cały czas mieszając. Po chwili jajka powinny się ściąć, co da nam serek, który następnie odsączyć na sitku. Ostudzić. Gdy ser się studzi rozpuścić galaretki według przepisu na opakowaniu. Miękkie masło ucierać razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodać do niego powoli wcześniej ostudzony serek. Ucierać na jednolitą masę. Masę wyłożyć na biszkopt. Ułożyć wiśnie. Sernik zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2 godziny Smacznego:)
Komentarze