Sernik na zimno z domowego sera

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszny i lekki sernik,który warto wypróbować.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    400g śmietany 18%
    5 jajek
    2 l mleka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 kostka masła
    1 duży cukier wanilinowy
    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe
    truskawki lub wiśnie parzone
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Sernik na zimno z domowego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Ubijając, dodawać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy jajeczno- cukrowej delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej Kasią o wymiarach 35x25. Piec 30 minut w temp. 180s C. Ostudzić. Masa serowa: Mleko zagotować. W tym czasie ubić jajka ze śmietaną. Kiedy mleko zacznie wrzeć,dodać do niego jajka ze śmietaną, gotować na małym ogniu około 10 minut cały czas mieszając. Po chwili jajka powinny się ściąć, co da nam serek, który następnie odsączyć na sitku. Ostudzić. Gdy ser się studzi rozpuścić galaretki według przepisu na opakowaniu. Miękkie masło ucierać razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodać do niego powoli wcześniej ostudzony serek. Ucierać na jednolitą masę. Masę wyłożyć na biszkopt. Ułożyć wiśnie. Sernik zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2 godziny Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały Śmietana Truskawki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować