Sernik na zimno z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*.
Upiec drugi biszkopt w takiej samej blaszce.
2.Na jednym biszkopcie rozsmarować dżem.
3.Gruszki, obrać, pokroić na cząstki.
4.Zagotować 1 l. wody, dodać szklankę cukru,gruszki i ugotować lecz nie rozgotować.Gruszki wybrać na durszlak.W gorącym kompocie,rozpuścić galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia.
Gruszki poukładać na dżemie.
5.Ser zmiksować z tężejącymi galaretkami.Wylać na gruszki.
6.Przykryć drugim biszkoptem.
7.Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śnieżką.Dolewać żelatynę i zmiksować. Zaraz wyłożyć i rozsmarować na biszkopcie.
8.Górę posypać startą czekoladą.
9.Moje wypieki.:
powtórka mojego ciasta.
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/oczy-carycy-27
oraz ten sernik.
Komentarze