Sernik na zimno z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód blaszki o wym.25/30 cm wyłożyć biszkoptami. Ser zmiksować z cukrem i śmietaną, dodać ubitą na sztywno kremówkę. Masę podzielić na dwie równe części.
2.Umyte i oczyszczone jagody zmiksować, podzielić na proporcje 1/3 i 2/3. Do jednej części sera dodać 1/3 jagód, a do drugiej pozostałe jagody (2/3). Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu i połączyć z obiema masami.
3.Do blaszki z biszkoptami wylać masę ciemniejszą, z większą częścią jagód. Wstawić na chwilę do lodówki, by masa zgęstniała. Następnie wylać pozostałą, jaśniejszą masę i ponownie wstawić do lodówki.
4.Wierzch: śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jagodami.
Komentarze