Zimny, lekki, niezbyt słodki sernik, do tego galaretka i mnóstwo letnich owoców. Ja jestem na tak, takie deser lubię najbardziej i korzystam z letnich owoców jak tylko mogę. :-)
Warstwa serowa:
1 kg sera twarogowego z wiaderka o smaku waniliowym
2 opakowania bitej śmietany w proszku
300 ml zimnego mleka
4 płaskie łyżki żelatyny
Warstwa z galaretką:
1 galaretka truskawkowa
po dużej garści: truskawek, borówek, jagód, czarnej porzeczki, czerwonej porzeczki
Sernik na zimno z letnimi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na spód do ciasta zagniatamy. Wykładamy na blaszkę (30x12cm). Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy.
2.Żelatynę rozpuszczamy w 80ml zimnej wody, odstawiamy. Przygotowujemy warstwę serową: w 150ml mleka miksujemy śmietanę w proszku do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy serek waniliowy, ponownie miksujemy. Żelatynę podgrzewamy by się rozpuściła (nie może być gorąca, ale nie może być w niej również grudek). Wlewamy do masy serowej, mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na spód ciasta, chłodzimy w lodówce minimum 1h.
3. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostawiamy do wystudzenia, często mieszając. Na masę serową wykładamy owoce, lekko dociskając. Wylewamy galaretkę, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Komentarze