Gęsto udekorowany świeżymi truskawkami i jagodami wygląda obłędnie. Przygotowanie go nie wymaga wiele wysiłku; jest kremowy i słodki, a owocowa galaretka świetnie równoważy smak całego sernika.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- ser mascarpone: 500 gramów
- ser śmietankowy typu cream cheese: 100 gramów
- śmietana kremówka (30-36%): 250 mililitrów
- cukier puder: 50 gramów
- biała czekolada: 50 gramów
- Żelatyna: 2 łyżeczki
- galaretki, smak wg uznania: 2 sztuki
- jagody, truskawki: 0.5 kilograma
Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić żeby wystygła. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Śmietanę połączyć z serkami, wlać wystudzoną czekoladę i żelatynę. Wymieszać dokładnie. Wrzucić jagody i przelać masę do tortownicy (20cm). Włożyć do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotować galaretki wg instrukcji na opakowaniu. Na wierzchu sernika poukładać truskawki i jagody. Zalać galaretką i włożyć do lodówki.
Komentarze