Sernik na zimno z owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sernik na zimno…idealny deser na upalne dni :) Pogoda nam się troszkę popsuła, a tym przepisem pragnę przywołać piękne słońce :D

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 27cm:

    Biszkopt ciemny:

    3 jaja
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki kakao

    Poncz:

    1/4 szkl. wody
    sok z 1/4 cytryny
    1 cukier waniliowy

    Warstwa serowa:

    1 kg sera twarogowego z wiaderka
    2 galaretki pomarańczowe (lub inny dowolny kolor)
    2 galaretki cytrynowe (lub inny dowolny kolor)
    ulubione owoce – świeże lub z puszki

    Dodatkowo:

    2 galaretki czerwone (wiśniowe lub truskawkowe, opcjonalnie inny kolor)
    ulubione owoce (np. truskawki do galaretki czerwonej)
    biszkopty podłużne

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z kakao. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10-15minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.
  • 2. Ser twarogowy dzielimy na 2 części. 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzątku, studzimy. 1/2 kg sera twarogowego chwilę ubijamy mikserem, by go spulchnić, następnie dodajemy przestudzoną galaretkę i drobno pokrojone owoce. Zalewamy pierwszą warstwą serową biszkopt, najlepiej robić to w tortownicy, a po bokach ustawić biszkopty. Z drugą połową sera, pozostałymi 2 galaretkami i owocami postępujemy podobnie i wylewamy na wierzch ciasta.
  • 3. Czerwone galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, studzimy. Na wierzch warstwy serowej układamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką.

Porady

Sernik chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować