1/4 szkl. wody
sok z 1/4 cytryny
1 cukier waniliowy
Warstwa serowa:
1 kg sera twarogowego z wiaderka
2 galaretki pomarańczowe (lub inny dowolny kolor)
2 galaretki cytrynowe (lub inny dowolny kolor)
ulubione owoce – świeże lub z puszki
Dodatkowo:
2 galaretki czerwone (wiśniowe lub truskawkowe, opcjonalnie inny kolor)
ulubione owoce (np. truskawki do galaretki czerwonej)
biszkopty podłużne
Sernik na zimno z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny: żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z kakao. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10-15minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.
2.Ser twarogowy dzielimy na 2 części. 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzątku, studzimy. 1/2 kg sera twarogowego chwilę ubijamy mikserem, by go spulchnić, następnie dodajemy przestudzoną galaretkę i drobno pokrojone owoce. Zalewamy pierwszą warstwą serową biszkopt, najlepiej robić to w tortownicy, a po bokach ustawić biszkopty. Z drugą połową sera, pozostałymi 2 galaretkami i owocami postępujemy podobnie i wylewamy na wierzch ciasta.
3.Czerwone galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, studzimy. Na wierzch warstwy serowej układamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką.
Porady
Sernik chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
Komentarze