Ostatnio mam ochotę na nowe ciasta, na nowe smaki. Tym razem będzie to sernik o smaku bananów z galaretką i liczi w syropie.
1 godz. 30 min
Składniki:
petitki z 15 sztuk na formę do tortownicy 26 cm
twaróg we wiaderku 1 kg
2 budynie bananowe
6 jaj
180 gram cukru
Dodatkowo:
liczi w syropie
galaretka malinowa 1 szt na 300 ml wody
Sernik o smaku bananów z galaretką i liczi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksowałam jaja na puch z cukrem ( masa podwaja się , robi się puch ).
2. Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Dodajemy budyń bananowy i nadal miksujemy.
3.Do ubitych jaj dodajemy ser twarogowy z wiaderka .
4.Wkładamy tortownicę petitkami , tak aby zakryło dno.
5.Przekładamy masę twarogowa do tortownicy. Otwieramy piec wkładamy na dół formę z wodą sernik wyżej. Przez 15 minut pieczemy w 220 stopniach . potem zmieszamy do 180 i pieczemy godzinę . Jeśli zauważycie że góra zbytnio się rumieni przykryjcie folia aluminiową . Na ostudzony sernik wykładamy liczi z odsączonego syropu. Rozrobiona galaretka w 300 ml wody wlewamy na sernik na liczy ( najlepiej aby była już taka gęstawa). Potem do lodówki do stężenia.
Komentarze