Sernik świąteczny z pomarańczami i korzennym spodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka korzenne rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem., dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i wylepiamy spód blaszki, wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
2.Masa sernikowa:. Ser mielimy dwa razy. Miękkie masło miksujemy z 2/4 szklanki cukru oraz cukrem waniliowym, tak długo aż cukier się rozpuści. Nadal miksując dodajemy żółtka jaj. Gdy wszystko się połączy, dodajemy na przemian po łyżce sera i budyniu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Pomarańczę sparzyć gorącą wodą, skórkę zetrzeć dodać do masy serowej oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko jeszcze raz dobrze zmiksować. Białka jaj ubić na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz resztą cukru. Ubite na sztywno białka dodajemy delikatnie mieszając do masy serowej. Masę wlać na przygotowany spód. Piekarnik nagrzać do 180*C, piec sernik ok 50 min. Po upieczeniu ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
3.Pomarańcze umyć, pokroić w plasterki. Szklankę wody zagotować z cukrem , dodać plasterki pomarańczy i gotować na wolnym ogniu ok 20 min. Po ugotowaniu plastry pomarańczy wyciągnąć z syropu, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
4.Na wystudzony sernik ułożyć ugotowane plastry pomarańczy, polać stopioną czekoladą. Można również zetrzeć skórkę z sparzonej limonki,cytryny i posypać wierzch sernika. Smacznego!
Komentarze