Sernik pod makową pierzynką otulony kruchym ciastem

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wyśmienita wariacja sernikowa

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    4 szkl. mąki
    0,5 szkl cukru pudru
    250 g margaryny
    6 żółtek
    2 łyżki kakao 1 łyżka kawy mielonej sypkiej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera mielonego w wiaderku
    8 jajek
    cukier waniliowy
    1 szkl cukru
    1 budyń waniliowy
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła extra
    Brzoskwinie w puszce

    Pianka makowa:
    6 białek
    1,5 szkl. maku 1 szkl kokosu 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik pod makową pierzynką otulony kruchym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę, cukier, proszek, kakao, kawę i margarynę szybko posiekać nożem. Następnie dać żółtka i energicznie zagnieść ciasto. Podzielić go na 2 nierówne części. Większą część rozwałkować i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty placka. Drugą część ciasta zamrozić.
  • 2. Masa serowa:
    Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Po utarciu, dodawać stopniowo ostudzone, stopione masło następnie po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem cały czas ucierając. Na końcu ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w grube paski.
  • 3. Pianka makowa:
    Białka ubić na sztywno następnie dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą i powoli wsypywać do białek mieszając delikatnie łyżką.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto kruche – brzoskwinie – masa serowa – pianka makowa – zamrożone ciasto starte na grubych oczkach. Piec ok. godziny w 180 – 190 stopniach

Porady

Blaszka o wymiarach 25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować