Masa serowa:
1 kg sera mielonego w wiaderku
8 jajek
cukier waniliowy
1 szkl cukru
1 budyń waniliowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła extra
Brzoskwinie w puszce
Sernik pod makową pierzynką otulony kruchym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę, cukier, proszek, kakao, kawę i margarynę szybko posiekać nożem. Następnie dać żółtka i energicznie zagnieść ciasto. Podzielić go na 2 nierówne części. Większą część rozwałkować i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty placka. Drugą część ciasta zamrozić.
2.Masa serowa:
Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Po utarciu, dodawać stopniowo ostudzone, stopione masło następnie po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem cały czas ucierając. Na końcu ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w grube paski.
3.Pianka makowa:
Białka ubić na sztywno następnie dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą i powoli wsypywać do białek mieszając delikatnie łyżką.
4.Przełożenie:
Ciasto kruche – brzoskwinie – masa serowa – pianka makowa – zamrożone ciasto starte na grubych oczkach. Piec ok. godziny w 180 – 190 stopniach
Komentarze