Sernik podwójnie owocowy z frużeliną malinową i jagodowym spodem

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Sernik wygląda rewelacyjnie i też tak smakuje. Idealnie nada się nie tylko do kawy, ale również zrobi wrażenie na urodzinach. Gorąco polecam.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Na kruchy spód jagodowy
    250 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka)
    125 g masła
    65 g cukru
    1 jajko
    50 g jagód
    szczypta soli

    Na sernik
    7 jajek
    szczypta soli
    170 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka)
    100 g masła
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    Na frużelinę malinową
    500 g malin (u mnie mrożone)
    200 ml wody
    80 g cukru
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody (do rozpuszczenia mąki)
    2 płaskie łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo
    owoce do dekoracji (można pominąć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik podwójnie owocowy z frużeliną malinową i jagodowym spodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wylepiony kruchy spód. 1. Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło pokrojone nożem, szczyptę soli, cukier, jajko i jagody (jeżeli są mrożone, to nie odmrażać ich). Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, wyłożyć je na dnie formy tortowej (o średnicy 26 cm) i zaciągnąć też lekko boki. Włożyć do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Zimne ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
  • 2. Sernik: Zmniejszyć moc piekarnika na 170°C. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z połową ilości cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać stopione masło, twaróg, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy, sok z cytryny i wszystko zmiksować na jednolitą masę (ja dodaję po jednym składniku, każdorazowo miksując). Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Delikatnie połączyć masę serową z białkami, mieszając szpatułką. Gotową masę przelać na kruchy spód i włożyć do piekarnika na 50-55 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, ale go nie otwierać. Zostawić sernik na kolejne 10-15 minut, po czym uchylić drzwiczki piekarnika. Sernik zostawić na kolejne 30 minut i dopiero po tym czasie pozwolić mu się schładzać w temperaturze pokojowej. Zapobiegnie to jego opadaniu, bo serniki nie lubią nagłych zmian temperatury.
  • 3. Frużelina malinowa: Świeże lub odmrożone maliny przełożyć do garnuszka, wlać wodę, dodać cukier i zagotować. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, tak żeby się rozpuściła, po czym wlać do gotującej się masy malinowej mieszając. Chwilę gotować. Masa powinna zgęstnieć (przypominać kisiel). Wyłączyć palnik i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia.
  • 4. Na zimny sernik wyłożyć gęstniejącą frużelinę malinową i dobrze rozprowadzić. Sernik umieścić w chłodnym miejscu. Najlepiej podawać go dopiero na następny dzień. Dodatkowo można udekorować go odrobiną owoców.

Porady

Jeżeli nie macie jagód, to kruchy spód można zrobić bez nich, dodając jedynie 1-2 łyżki zimnej wody. Malinową górę sernika można również zmienić. Pyszny byłby sernik z frużeliną wiśniową lub truskawkową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Urodziny Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować