Sernik poduszkowiec

4.49 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejny przepis znaleziony w starym zeszycie.Do przepisu wprowadziłam własne zmiany.Serniczek wyszedł bardzo pyszny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki wody
    pół szklanki oleju
    3 płaskie łyżki kakao

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik (gotowego w wiadereczku)
    2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy)
    1 szklanka cukru pudru
    1 jajko
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik poduszkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę.Do utartych dodajemy olej i wodę i ucieramy.Następnie do masy żółtkowej dodajemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli,stopniowo dodajemy pozostały cukier i ubijamy,następnie delikatnie mieszamy z ciastem.
  • Masa serowa. 2. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem,budyniami w proszku i serem.
  • Do pieczenia. 3. Ciasto przekładamy do blaszki,o wymiarach 24 cm x 35 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Na ciasto za pomocą szprycy wyciskamy masę serową tworząc kratkę.
  • Ukrojony. 4. Pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 190 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować