Przepis na sam sernik znalazłam na blogu internetowym, natomiast dodałam od siebie ulubiona polewę i był to strzał w dziesiątkę :) Wyszedł jeden z lepszych serników jakie kiedykolwiek jadłam, polecam
Składniki:
Spód:
150 g ciastek czekoladowych
50 g masła
Sernik:
750 g twarogu na sernik
szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
5 jajek
4 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
75 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
Sernik pomarańczowo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokruszone ciasteczka czekoladowe mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystudzenia.
2.Miksujemy twaróg z cukrem, mąką, skórką i sokiem z pomarańczy.
Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując do połączenia składników.
Do drugiej miski odlewamy 2 szklanki masy i
dodajemy do niej roztopiona czekoladę, dokładnie łączymy składniki.
3.Na podpieczony spód wylewamy jasną masę a na nią czekoladową.
Pieczemy przez godzinę w temperaturze około 200 stopni.
Studzimy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
4.W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy mleko, cukier puder i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania.
Polewę wylewamy na wystudzony sernik, posypujemy skórką pomarańczową i odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze