Sernik porzeczkowy z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Połączenie orzeźwiających porzeczek i słodkiej masy serowej - idealne. Przepis zupełnie bezproblemowy, ciasto zawsze się udaje i smakuje nawet osobom, które czarnych porzeczek nie lubią.

Składniki:

  • KRUCHY UCIERANY SPÓD:
    masło miękkie 120 g
    mąka pszenna 120 g
    mąka kukurydziana 60 g
    cukier puder 50 g

    MASA SEROWA:
    twaróg sernikowy mielony Piątnica 1 kg
    jajka 4 szt.
    cukier puder - 100 g
    mąka pszenna 2 łyżki
    ekstrakt waniliowy 2 łyżki

    MASA PORZECZKOWA:
    czarne porzeczki /mogą być mrożone/ 125 g
    cukier puder 1 łyżka
    masa serowa - 1 szk. wcześniej przygotowanej masy serowej

    POLEWA
    śmietana gęsta, kwaśna 18% - 400 g
    cukier puder - 2 łyżki
    ekstrakt waniliowy - 1 łyżka

    DO DEKORACJI:
    bita śmietana 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik porzeczkowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHY UCIERANY SPÓD: masło ucieram mikserem z cukrem pudrem do uzyskania białej i puszystej masy. Partiami dodaję mąkę ucierając na najniższych obrotach miksera. Z ciasta robię kulę i zawijam je w folię spożywczą i wkładam do lodówki 30 minut.
    Schłodzonym ciastem wylepiam tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Boki tortownicy smaruję masłem i obsypuję kaszą manną. Na wierzchu kładę arkusz papieru do pieczenia i wysypuję fasolki.
    Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C i piekę 10 minut, następnie zdejmuję papier z fasolkami i piekę jeszcze 5 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
  • 2. MASA SEROWA: ser miksuję z cukrem pudrem, dodaję mąkę i ekstrakt waniliowy cały czas ucierając mikserem Następnie dodaję po jednym jajku, każdorazowo chwilę miksując. Jedną szklankę masy serowej odkładam, będzie potrzebna do masy porzeczkowej.
  • 3. MASA PORZECZKOWA: czarne porzeczki z cukrem pudrem miksuję blenderem do uzyskania gładkiej masy. Dodaję 1 szklankę wcześniej odłożonej masy serowej i krótko miksuję, aby składniki dokładnie się połączyły.
  • 4. WYKONANIE: masę serową wykładam na podpieczony i przestudzony kruchy spód.
    Wstawiam do piekarnika i piekę 25 minut w 170*C. Następnie ciasto wyjmuję z piekarnika /nie wyłączając go/ i delikatnie nakładam łyżką masę serowo-porzeczkową.
    Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę kolejne 30 minut. Następnie wyjmuję ciasto z piekarnika i studzę przez 20 minut.
  • 5. Gdy ciasto się studzi, ja mieszam składniki polewy, którą nakładam na przestudzony sernik, zostawiając jednocentymetrowy pasek wokół brzegu ciasta.
    Ponownie wstawiam do piekarnika na 10 minut, po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.
    Wystudzony sernik dekoruję bitą śmietaną. Ciasto przechowuję w lodówce.

Porady

Piekłam ten sernik już wielokrotnie, za każdym razem dokonując mniejszych lub większych zmian. Tą wersję uważam za optymalną i sprawdzoną. Oryginalny przepis znalazłam na stronie Kuchnia nad Atlantykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować