Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, rozpływająca się w ustach masa serowa wzbogacona żurawiną i wanilią połączona z aromatycznym ciastem piernikowym smakuje obłędnie.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto piernikowe
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
200 g miodu
150 g margaryny
4 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
Masa serowa
1 kg twarogu sernikowego(z wiaderka)
150 g cukru
50 g miękkiej margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią(10 g)
40 g budyniu waniliowego w proszku
200 ml śmietanki 30 %
100 g żurawiny suszonej
4 jajka
Polewa
100 g masła
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 łyżka śmietanki
Dodatkowo
50 g kokosu(do dekoracji)
Sernik piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Margarynę utrzeć z cukrem,stopniowo dodając żółtka,miód oraz naprzemiennie śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą,kakao i przyprawą do piernika.
Na końcu dodać ubitą pianę z białek ,delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części,jedną część wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 25/35,zaś drugą odłożyć na bok.
2.Masa serowa
Do naczynia miksera włożyć twaróg sernikowy,dodać cukier,margarynę oraz budyń,wszystkie składniki wymieszać przy pomocy miksera.
Podczas mieszania dodawać stopniowo śmietankę,kiedy składniki się połączą.dodawać stopniowo po jednym jajku i żurawinę,mieszać do uzyskania jednolitej ,kremowej konsystencji.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto znajdujące się na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć i wyłożyć odstawioną drugą połowę ciasta piernikowego i piec kolejne 30 minut.Przestudzić.
3.Polewa
Wszystkie składniki polewy,y do rondelka i cały czas mieszając,doprowadzić do wrzenia,lekko przestudzić,następnie udekorować ciasto,na końcu posypać kokosem.
Komentarze