Spód:
100 g herbatników
80 g pierniczków bez nadzienia i polewy
80 g roztopionego masła
2 łyżki kakao
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Masa serowa:
800 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego trzykrotnie zmielonego
200 g śmietany 30%
3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
40 g budyniu waniliowego
1 laska wanilii
10 pierników w czekoladzie
2 łyżeczki przyprawy do piernikow
Sernik piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
1. Pierniczki i ciasteczka rozdrobnij na proszek za pomocą blendera. Połącz je w misce z roztopionym masłem, kakao, przyprawą korzenną i wymieszaj. Masą z ciasteczek wypełnij spód tortownicy (o średnicy 25 cm) wysmarowany masłem.
2. Spód piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie pozostaw do przestudzenia.
3. W misce zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj śmietanę, twaróg, przesiany przez sitko budyń, przyprawe do piernikow oraz ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie zmiksuj, dodaj pokrojone w kostkę pierniki w czekoladzie. Masę powoli wylej na podpieczony spód.
4. Ciasto piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 200 stopni przez 20 minut (równocześnie wkładając do piekarnika ciasto, włóż żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika – zapobiega to wysychaniu deserów takich jak sernik). Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze przez 60 minut. Pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku do przestudzenia.
5. Przed podaniem polewamy lukrem
Porady
ciasto trzeba dobrze schłodzić przed podaniem, można polać polewą
Komentarze