Sernik Pina Colada

4.5 (172 ocen)

Sernik po upieczeniu jest równiutki, nie ma popękanego wierzchu i bardzo dobrze się kroi. Sernik Pina Colada jest umiarkowanie słodki, więc osoby lubiące bardzo słodkie ciasta powinny dosłodzić masę serową cukrem pudrem.

Składniki:

  • (forma o średnicy 28 cm)
    masa serowa:
    1 kg sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity)
    1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (bez 50 ml)
    400 ml gęstego mleczka kokosowego (górna jego część)
    puszka ananasa (560 g)
    5 jaj
    2 żółtka
    2 łyżki likieru kokosowego lub innego alkoholu (opcjonalnie)
    250 g serka mascarpone
    3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

    spód pod sernik:
    250 g herbatników
    70 g wiórków kokosowych
    100 g masła

    polewa na sernik:
    100 ml śmietany 30% lub 36%
    50 ml słodzonego mleka skondensowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło i wiórki kokosowe. Powstałą dość sypką masą wyłożyć i wyrównać łyżką dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Do sera dodać serek mascarpone, mleko skondensowane i mąkę ziemniaczaną, wszystko delikatnie zmiksować, dodając stopniowo po jednym jajku i żółtku.
    Następnie dodać rozdrobnione blenderem ananasy bez syropu, mleczko kokosowe (tylko gęstą jego część) oraz ewentualnie likier kokosowy. Wszystko delikatnie zmiksować.
  • 3. Masę serową (jest dość rzadka) wylewać powoli chochlą na spód z ciasteczek. Masy jest bardzo dużo i piec w formie o średnicy co najmniej 28 cm inaczej się nie zmieści. Sernik podczas pieczenia zbytnio nie zwiększa swojej objętości.
  • 4. Piec w nagrzanym do 180 stopni C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 100 minut. Po upływie tego czasu sernik posmarować wymieszaną z podanych składników polewą i piec jeszcze około 15 - 20 minut.
  • 5. Sernik lekko wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć i całkowicie wystudzony wstawić do zastygnięcia do lodówki. Taki sernik najlepiej podawać dopiero na drugi dzień, dobrze schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować