Przepyszny przekładaniec z serową wkładką. Migdałowy biszkopt świetnie tu pasuje! Rzadko idę na łatwiznę, ale w tym przypadku nie żałuję skorzystania z gotowej masy do ciast :)
1 godz. 20 min
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jaj
1/2 szkl. mąki
3 łyżki kakao (kopiate)
1 budyń śmietankowy z białą czekoladą
1 cukier smak migdałowy
1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i cukier migdałowy, po czym nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtka - po każdym krótko miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką, bądź króciutko mikserem na najmniejszych obrotach (ja zazwyczaj mieszam mikserem na małych obrotach, ale tym razem postawiłam na łyżkę). Masę wylewamy do tortownicy (24cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach. Ja tortownicę przykrywam folią aluminiową, zdejmuję ją na 5 minut przed końcem pieczenia, aby upiekł się w środku, a nie spalił na wierzchu. Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy. Ostudzony biszkopt odrywamy powoli od papieru do pieczenia i kroimy na 2 blaty.
2.Sernik: Oba serki i śmietanę przekładamy do miski i miksujemy z cukrem do połączenia, następnie dodajemy jajko i 2 łyżki mąki, razem miksujemy i masę przekładamy do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dno wykładam "tradycyjnie" zamykając papier obręczą, następnie rozpinam obręcz, wkładam paski papieru i ponownie zamykam. Wyrównujemy wierzch i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, następnie jeszcze około 25-30 minut w 160 stopniach. Studzimy całkowicie i dopiero rozpinamy obręcz, by wyjąć sernik.
3.Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (ja dałam minimalnie mniej mleka, bo akurat się skończyło:))
4.Wykonanie: Górny blat biszkoptu odwracamy, aby stanowił spód torcika. Smarujemy go częścią kremu, nakładamy ostrożnie sernik, smarujemy kolejną częścią kremu i przykrywamy biszkoptem.
5.Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta.
6.Dekorujemy posypkami. Całość odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Komentarze