Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepyszny przekładaniec z serową wkładką. Migdałowy biszkopt świetnie tu pasuje! Rzadko idę na łatwiznę, ale w tym przypadku nie żałuję skorzystania z gotowej masy do ciast :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 dużych jaj
    1/2 szkl. mąki
    3 łyżki kakao (kopiate)
    1 budyń śmietankowy z białą czekoladą
    1 cukier smak migdałowy
    1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sernik:
    250g serka mascarpone
    250g serka ricotta
    4 łyżki śmietany 18%
    1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków
    1 jajko

    Krem:
    Smak krówka (do zmiksowania z mlekiem)

    Dekoracja:
    posypki kolorowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bcys8l 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i cukier migdałowy, po czym nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtka - po każdym krótko miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką, bądź króciutko mikserem na najmniejszych obrotach (ja zazwyczaj mieszam mikserem na małych obrotach, ale tym razem postawiłam na łyżkę). Masę wylewamy do tortownicy (24cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach. Ja tortownicę przykrywam folią aluminiową, zdejmuję ją na 5 minut przed końcem pieczenia, aby upiekł się w środku, a nie spalił na wierzchu. Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy. Ostudzony biszkopt odrywamy powoli od papieru do pieczenia i kroimy na 2 blaty.
  • image-25df472 2. Sernik: Oba serki i śmietanę przekładamy do miski i miksujemy z cukrem do połączenia, następnie dodajemy jajko i 2 łyżki mąki, razem miksujemy i masę przekładamy do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dno wykładam "tradycyjnie" zamykając papier obręczą, następnie rozpinam obręcz, wkładam paski papieru i ponownie zamykam. Wyrównujemy wierzch i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, następnie jeszcze około 25-30 minut w 160 stopniach. Studzimy całkowicie i dopiero rozpinamy obręcz, by wyjąć sernik.
  • image-156y81d 3. Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (ja dałam minimalnie mniej mleka, bo akurat się skończyło:))
  • image-213lnkh 4. Wykonanie: Górny blat biszkoptu odwracamy, aby stanowił spód torcika. Smarujemy go częścią kremu, nakładamy ostrożnie sernik, smarujemy kolejną częścią kremu i przykrywamy biszkoptem.
  • image-0cudpdg 5. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta.
  • image-0ddfj0b 6. Dekorujemy posypkami. Całość odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować