Sernik przekładany z masą ajerkoniakową

4.99 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny serniczek z dodatkiem orzechów i suszonych śliwek. Doskonale połączenie smaków. Pracochłonny ale wart wysiłku i poświęcenia.Przepis od koleżanki mamy.

Składniki:

  • Sernik:
    1kg sera 2 razy zmielonego
    kostka masła
    10 jajek
    1,5 szkl cukru pudru
    ziarenka z 1 laski wanilii
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń waniliowy

    Ciasto orzechowe:
    10 jajek
    szkl cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki mąki krupczatki
    10 dag posiekanych orzechów
    20 dag pokrojonych suszonych śliwek

    Masa ajerkoniakowa:
    3/4l mleka
    3 żółtka
    2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka)
    1/2 szkl cukru
    1 margaryna
    2 masła
    10 dag cukru pudru
    1 szkl ajerkoniaku

    czekolada do polania
Wystaw ocenę:

4.99 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty Desery Ciasto

Sernik przekładany z masą ajerkoniakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Utrzeć masło z cukrem, wanilią. Dodawać po 1 żółtku, proszek do pieczenia i budyń. Na koniec cały czas ucierając dodawać zmielony ser. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać szpatułką z masą serową. Wylać do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24x36cm). Piec ok 30-40 minut w 180st. Ostudzić.
  • 2. Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i po 1 żółtku. na końcu wmieszać resztę składników. Upiec 2 placki w blaszkach 24x36cm w 180st., do zarumienienia (ok 20 min)
  • 3. Odlać 1 szkl mleka, wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmącony budyń i gotować aż zgęstnieje. Wyłączyć ogień i wmieszać margarynę do czasu aż się rozpuści. Ostudzić. 2 masła w temp pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. cały czas miksując dodawać budyń, na koniec cieniutkim strumieniem wlewać ajerkoniak. Masło, budyń i ajerkoniak powinny być w temp. pokojowej.
  • 4. Przełożenie: sernik, masa, ciasto, masa, sernik, masa, ciasto, masa, rozpuszczona czekolada.
    Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować