Sernik - puszysty, łatwy, szybki

4.49 (314 ocen)

Robię mnóstwo serników, bo sernik to moje ulubione ciasto. Ten jest miękki, puszysty, rośnie wysoki i nie opada.

Składniki:

  • Sernik:
    150g herbatników
    1 kg sera z wiaderka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    8 jajek L
    3/4 szklanki cukru

    Polewa:
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    4 łyżki mleka
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.49 (314 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik - puszysty, łatwy, szybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy budyń w proszku nadal miksując. Następnie dodajemy ser, łyżka po łyżce.
  • 2. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Białka przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.
  • 3. Blaszkę o wymiarach około 35x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki a na nie wylewamy masę serową.
  • 4. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięte drzwiczki i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki, zostawiamy sernik na kolejne 15 minut. Następnie studzimy na blacie.
  • 5. Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier puder. Kiedy cukier się rozpuści wlewamy mleko, dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy do połączenia składników. Polewę wylewamy do razu na wystudzone ciasto, dekorujemy posypką. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na sernik z rosą!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować