Sernik rosyjski

4.49 (178 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Sernik ten należy do serników o delikatnej i kremowej konsystencji. W swojej strukturze posiada przepiękne pęcherzyki. Spód wykonany jest z orzechów włoskich z dodatekiem gałki muszkatołowej, która nadaje sernikowi niezwykłego charakteru. Przepis znalazłam w "Najlepsze ciasta świata".

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • Spód:
    3 łyżki brązowego cukru
    3 łyżki zwykłego cukru
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    3 łyżki miękkiego masła
    3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    700 g twarogu na sernik
    200 g miękkiego białego sera, np. ricotty
    1 i 1/2 szklanki cukru
    6 dużych jaj, rozdzielonych
    sok i skórka z cytryny (skórkę pominęłam)
    3 łyżki mąki
    1 szklanka tłustej śmietany (dałam 30 %)
    ew. szklanka sułtanek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik rosyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód
    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dno tortownicy (o śr. 28 cm lub blaszkę 24x28 cm lub o zbliżonych wymiarach) wykładamy papierem do pieczenia. Chwilkę ucieramy masło, po czym dodajemy resztę składników i włączając i wyłączając mikser doprowadzamy do ich połączenia. Lekko podsypując mąką formujemy z ciasta kulę i rozwałkowujemy ją do wielkości tortownicy. Wciskamy w dno i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia.
  • 2. Masa serowa
    W dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka, po każdym dokładnie ucierając masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy.
  • 3. W drugiej misce ubijamy białka jaj, aż się spienią. Nie przerywając miksowania wsypujemy pół szklanki cukru i zwiększamy prędkość ubijania na maksymalną. Ubijamy białka, aż staną się gęste i błyszczące.
  • 4. W trzeciej misce ubijamy śmietanę na sztywno.
  • 5. Ostrożnie wlewamy białka i śmietanę do masy serowej i dokładnie mieszamy. Przelewamy na ostudzony spód, ewentualnie posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, aby część znalazła się pod powierzchnią.
  • 6. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150. Pozostawiamy sernik do ostygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki. Usuwamy spod ciasta papier i wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Najlepiej smakuje na następny dzień po schłodzeniu go w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Ser biały Orzechy Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować