Sernik rosyjski

4.47 (167 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny i pulchniutki, na kakaowym spodzie - na pewno Wam posmakuje

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blacha 21 x 31 cm

    Na ciasto:
    250 g mąki pszennej
    40 g kakao
    50 g cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajo
    150 g masła roślinnego

    Masa serowa:
    600 g mielonego tłustego twarogu
    150 g masła roślinnego
    3 jaja
    130 g cukru demerara
    1 cukier wanilinowy
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik rosyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik rosyjski 1. Masa serowa:
    Masło rozpuszczamy, studzimy. Jaja ubijamy z cukrami, po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas miksując, małymi porcjami dodajemy ser. Następnie dodajemy budyń i przestudzone masło - mieszamy do połączenia składników.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy do miski razem z kakaem, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło roślinne, cukier wanilinowy i jajo. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania zwartej jednolitej masy. 1/3 oddzielamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
    Pozostałą częścią ciasta wykładamy blaszkę (nie musimy jej smarować bo ciasto jest wystarczająco tłuste).
  • 3. Masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną ciastem. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy ja na tarce o dużych oczkach rozsypując na masie serowej.

  • Sernik rosyjski 4. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.
    Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować