Sernik rosyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa:
Masło rozpuszczamy, studzimy. Jaja ubijamy z cukrami, po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas miksując, małymi porcjami dodajemy ser. Następnie dodajemy budyń i przestudzone masło - mieszamy do połączenia składników.
2.Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski razem z kakaem, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło roślinne, cukier wanilinowy i jajo. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania zwartej jednolitej masy. 1/3 oddzielamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Pozostałą częścią ciasta wykładamy blaszkę (nie musimy jej smarować bo ciasto jest wystarczająco tłuste).
3.Masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną ciastem. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy ja na tarce o dużych oczkach rozsypując na masie serowej.
4.Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze