Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie godziny przed pieczeniem ser wykładamy na sitko wyłożone czystą ściereczką,stawiamy nad naczyniem i obciążamy.Odstawiamy,aby ściekł nadmiar płynu.Następnie zagniatamy składniki ciasta na spód.Blachę 36/22 wykładamy papierem do pieczenia,dno wylepiamy ciastem,oprószamy bułką tartą.Wstawiamy do lodówki.Masło stopic,odstawic do wystudzenia.Piekarnik nagrzac do temp .160C.Żółtka oddzielamy od białek .W dużej misce umieszczamy żółtka i cukier puder ,miksujemy ok 5 minut,aż powstanie gęsta,biała masa. Porcjami dodajemy ser,ciągle miksując.Wsypujemy budynie w proszku,miksujemy.Wlewamy ostudzone masło,całośc miksujemy 2-3 minuty.Białka ubijamy,dodajemy stopniowo do masy i delikatnie łączymy za pomocą łopatki. Masę wykładamy do formy z ciastem.Boki można dodatkowo obłożyc złożonymi kawałkami papieru do pieczenia,bo sernik będzie rósł.Wstawiamy do piekarnika na 90 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 2-3 godziny w zamkniętym piekarniku.Następnie delikatnie uchylamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.Podajemy posypany cukrem pudrem,lub oblewamy polewą albo lukrem .
Komentarze