Sernik wiedeński

4.43 (228 ocen)

  • 2 godz.

Przepis trochę przerobiłam po mojemu.Wychodzi z tego wielka blacha pysznego sernika,najlepiej smakuje zaraz po ostudzeniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód 12,5 dkg masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 i 1/4 szkl mąki pszennej ,2 łyżki bułki tartej Masa serowa 2 kg sera mielonego z wiaderka Wieluń Mój ulubiony 14 jajek 400g cukru pudru 2 budynie śmietankowe {po 40 g} 1 kostka masła 82% tłuszczu
Wystaw ocenę:

4.43 (228 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko Ciasto

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie godziny przed pieczeniem ser wykładamy na sitko wyłożone czystą ściereczką,stawiamy nad naczyniem i obciążamy.Odstawiamy,aby ściekł nadmiar płynu.Następnie zagniatamy składniki ciasta na spód.Blachę 36/22 wykładamy papierem do pieczenia,dno wylepiamy ciastem,oprószamy bułką tartą.Wstawiamy do lodówki.Masło stopic,odstawic do wystudzenia.Piekarnik nagrzac do temp .160C.Żółtka oddzielamy od białek .W dużej misce umieszczamy żółtka i cukier puder ,miksujemy ok 5 minut,aż powstanie gęsta,biała masa. Porcjami dodajemy ser,ciągle miksując.Wsypujemy budynie w proszku,miksujemy.Wlewamy ostudzone masło,całośc miksujemy 2-3 minuty.Białka ubijamy,dodajemy stopniowo do masy i delikatnie łączymy za pomocą łopatki. Masę wykładamy do formy z ciastem.Boki można dodatkowo obłożyc złożonymi kawałkami papieru do pieczenia,bo sernik będzie rósł.Wstawiamy do piekarnika na 90 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 2-3 godziny w zamkniętym piekarniku.Następnie delikatnie uchylamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.Podajemy posypany cukrem pudrem,lub oblewamy polewą albo lukrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować