Sernik wiedeński na quark'u - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.miękkie masło pokrojone w małe kostki ucieramy z cukrem
2.białka jajek oddzielamy od żółtek .... żółtka dodajemy do utartego cukru z masłem i dalej ucieramy do rozpuszczenia cukru ...
3.dodajemy serki i znów ucieramy ... najlepiej jak wszystkie składniki uceramy jak najdłużej ... wtedy sernik będzie puszysty i nie opadnie ...
na koniec dodajemy rodzynki oraz mąke - już tylko miksujemy do połączenia składników ....
Białka jajek ubijamy na sztywna masę i dodajemy do masy serowej ..delikatnie mieszając łyżką ...
wykładamy do formy ...
4.pieczemy w rozgrzanym pikarniku :
30 minut w temp. 170 stopni
nastepnie zmniejszamy piekarnik :
20 minut w temp.150 stopni
nastepnie znów zmniejszamy piekarnik :
30 minut w temp. 125 stopni
5.po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy go zostawiając tam ciasto około 20 minut ....
6.gdy całkowicie wystygnie dekorujemy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki .
Komentarze