Byłam zachwycona tym sernikiem. Był bardzo puszysty, przepyszny i zniknął w mgnieniu oka.
Składniki:
na blaszkę o średnicy 24 cm
- 1 kg sera do sernika lub twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
- 6 jajek
- 110 g masła klarowanego
- 200 g fruktozy (ewentualnie zwykłego cukru)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki owsianej
- sok z cytryny
- bakalie - rodzynki i skórka pomarańczowa
Sernik wiedeński (bezglutenowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ucieramy masło z fruktozą. Dodajemy pojedynczo jajka, przy czym po każdym dodaniu miksujemy.
2.Po dodaniu jajek stopniowo dodajemy ser, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę owsianą oraz sok z cytryny, cały czas miksując. Na zakończenie dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy masę.
3.Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Po włożeniu ciasta do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy serniczek przez 1,5 godziny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Komentarze