Pyszny deser ze słodką kajmakową pomadą umili rodzinne chwile przy stole...
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki maki pszennej
7 dag cukru
10 dag margaryny
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
2 budynie śmietankowe
7 jajek wiejskich
1,5 szklanki cukru
400 ml śmietany kremówki 30%
32 g cukru waniliowego
50 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
Sernik wiedeński z kajmakową pomadą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone płatki zimnej margaryny wsypać cukier,wbić jajko dołożyć śmietanę i szybko zagnieść ciasto.Okragłą natłuszczoną formę o średnicy 27cm natłuszczoną wylepić przygotowanym ciastem-samo dno i włożyć do lodówki.
2.Masa serowa: Zółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę i łączymy ze zmielonym twarogiem,dodajemy budynie wlewamy śmietankę oraz skórke pomarańczową. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Wlewamy na ciasto do tortownicy,wkładamy do piekarnika i pieczemy około 55 minut w temp 170-180*c aż nabieże lekko złocistego koloru.Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
3.Pomada: Mleko wlewamy do rondla wsypujmey cukier,zagotowujemy i gotujemy cały czas mieszając aż masa zrobi się gęsta nabieże beżowego koloru.Nastepnie zdejmujemy z ognia i lekko przestudzoną ucieramy z łyżką masła. Smarujemy sernik pomadą wierzch i boki i dekorujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.
Komentarze