Sernik wiedeński z kajmakową pomadą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny deser ze słodką kajmakową pomadą umili rodzinne chwile przy stole...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki maki pszennej
    7 dag cukru
    10 dag margaryny
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 łyżki śmietany 18%

    Masa serowa:
    1 kg mielonego twarogu
    2 budynie śmietankowe
    7 jajek wiejskich
    1,5 szklanki cukru
    400 ml śmietany kremówki 30%
    32 g cukru waniliowego
    50 g skórki kandyzowanej z pomarańczy

    Pomada:
    3/4 szklanki mleka 3,2%
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka masła

    Dodatkowo:
    Prażone płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik wiedeński z kajmakową pomadą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone płatki zimnej margaryny wsypać cukier,wbić jajko dołożyć śmietanę i szybko zagnieść ciasto.Okragłą natłuszczoną formę o średnicy 27cm natłuszczoną wylepić przygotowanym ciastem-samo dno i włożyć do lodówki.
  • masa serowa 2. Masa serowa: Zółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę i łączymy ze zmielonym twarogiem,dodajemy budynie wlewamy śmietankę oraz skórke pomarańczową. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Wlewamy na ciasto do tortownicy,wkładamy do piekarnika i pieczemy około 55 minut w temp 170-180*c aż nabieże lekko złocistego koloru.Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Gotujemy mleko na pomadę 3. Pomada: Mleko wlewamy do rondla wsypujmey cukier,zagotowujemy i gotujemy cały czas mieszając aż masa zrobi się gęsta nabieże beżowego koloru.Nastepnie zdejmujemy z ognia i lekko przestudzoną ucieramy z łyżką masła. Smarujemy sernik pomadą wierzch i boki i dekorujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chrzciny Komunia Święta Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować