Sernik wiedeński z manną i białą czekoladą.

5 (142 ocen)

  • 60 min

Polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Nie ma łatwiejszego wypieku od sernika. Dodajemy do niego zwykły twaróg nie mielony w kostce , białek nie ubijamy, dzięki temu nie napowietrzamy masy i sernik wychodzi równy jak stół, bez pęknięć i wybrzuszeń.

  • 60 min

Składniki:

  • Blacha:
    36/25 cm
    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki tortowej
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    5 żółtek
    25 dag masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1,20 kg twarogu w kostce półtłustego
    5 białek-z ciasta kruchego
    5 jajek
    10 dag masła
    1 budyń śmietankowy
    1 szklanka mleka
    1 tabliczka białej czekolady
    3 łyżki manny błyskawicznej
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

    Dodatkowo:
    Polewa z białej czekolady
    czekoladowe spagetti
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik wiedeński z manną i białą czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki.
    Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy.
  • 2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
    Twaróg z kostki umieszczamy w dużej głębokiej misce, dodajemy cukry, białka oraz całe jajka, wlewamy mleko, wsypujemy budyń, dodajemy miękkie masło, całość miksujemy blenderem do uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek.
    Białą czekoladę rozpuszczamy w miseczce nad kąpielą wodną,płynną dodajemy do serowej masy, wsypujemy manną i mieszamy do połączenia łyżką.
    Wylewamy na kruchy spód, wygładzamy łyżką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra-dół, pieczemy 30 minut po tym czasie temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy 20 minut, sernik na wierzchu ma pozostać jasny, bez przypieczeń.
  • 3. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
    Całkiem zimny dekorujemy polewą z białej czekolady i posypujemy czekoladowym spaghetti.

    Słodkich wypieków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Kasza Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować