Sernik wiśniowy

0 (0 ocen)

Pyszny rozpływający się w ustach , szybko znika z talerza . Przepis na ten sernik znalazłam w książce Dr . Oetkera troszkę go zmodyfikowałam .

Składniki:

  • Składniki ;
    250g serka mascarpone
    500 g sera białego śmietankowego
    150 g cukru
    5 jajek
    1 cukier wanilinowy Dr . Oetkera
    1 budyń waniliowy Winiary

    Na spód:
    160 g herbatników petit beurre
    2 łyżki miodu
    100 g margaryny Kasi

    600 g wiśni
    1 Dżemix z Delecty
    1 cukier wanilinowy Dr Oetkera
    1/2 szkl cukru

    Tortownica o wym. 25 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0p1mg4a 1. Herbatniki zmielić , dodać margarynę i miód wymieszać.
  • 2. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia .
  • image-1gci3sq 3. Przełożyć masę herbatnikową i dobrze ubić tłuczkiem lub łyżką .
  • image-1q9ny3y 4. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • 5. Ser śmietankowy zmielić , dodać serek mascarpone , żółtka , budyń waniliowy , cukier i cukier wanilinowy , wszystko wymieszać mikserem.
  • image-29n08xd 6. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką.
  • image-1v87464 7. Masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy i wyrównać.
  • 8. Piec w temp 180 st około 50 minut
  • image-0epo7na 9. Do garnka przełożyć wiśnie , dodać 1 szkl wody, 1 /2 szkl cukru i cukier wanilinowy , gotować około 10 minut , następnie wsypać dżemix i wymieszać.
  • 10. Letnią masę wiśniową wyłożyć na zimny sernik.
  • 11. Odstawić na 1 godzinę do stężenia.

Porady

Ja użyłam do sernika wiśni mrożonych .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować